Abbey Road 50 éves jubileumi remix

Megvan!

Pontosan az eredeti megjelenés 50-ik évfordulóján a kezemben az Abbey Road remix. Hogy milyen csodalatos, azt aSun King gitarjainal fogom fel.

Amint átadja, szinte önkivületben megyek a kassza felé. Sem a Pepper, sem a White Album remixét nem vártam ennyire. Mert az előzetesen publikált részletekből hallalni lehetett, hogy ez a remix valóban hozzátesz majd az eredetihez. Tisztábban, nagyobb térben szól ez, is de mégis más mint a korábbiak.  Am a Because végéig több relevációval szolgál. Amit viszont a You Never Give Me Your Money-tól kezdve a fejeddel múvel, nem egyszerűen csoda.  Készülj fel arra, hogy a medley után úgy érzed, valakik 20 perc alatt a tudatstruktúrád egy részét rendezték 50 évre visszamenőleg  újra.

Nem nagyon jelent meg az elmúlt hetekben olyan classic rockkal foglalkozó folyóirat amelyik ne foglalkozott volna reprezentativan, és hosszasan az Abbey Roaddal.

Hogyan gyujtsuk a kulonfele Abbey Road kiadasokat. Bevezeto, anglofil kezdoknek.

Ami feltúnő, hogy nagyon kevés új információt tartalmaznak, mind a lemez készitése körülményeivel, mint annak történetével foglalkozó cikkek. Példa erre a gyújtőknek szánt Long Live Vynil magazin. Hogyan vásároljuk az Abbey Road-ot cimú irásuk csupa olyan információt tartalmaz, ami két perc Google keresés után hozzáférhetó.

2019 szeptember 26:  50 évvel az eredeti megjelenés után

“Lehet, hogy már csütörtökön kitesszük” – mondja az eladó a hágai könyvesboltban, a hét elején, amikot könyörgő szemmel próbálom rávenni, hogy a szeptember 27-i megjelenés előtt hazavihessem a  lemezt.

26-án csütörtökön az ebédszünetben megpróbálom.

A Pepper megtisztitott két évvel ezelőtti  hangzása éppen a mágikus, néha fátyolos atmoszférát tüntette el.  Tavaly a White Album dalai  kevésbé élesen, karcosan szólaltak meg. A klausztrofób, néhol éles ének eltúnt róla.

A korszerűbb technikával, nyolc sávon, és viszonylag jó hangulatban felvett, Abbey Road hangzását valószinüleg könnyebb volt feljavitan. Ezt sugallata az előzeteseen közreadott montázs.

2019 szeptember 26: what a sweet dream came true today.

Amikor a pénztárnál kifizem a lemezt, erről a pillanatról is csinálok egy képet. Az eladó hölgy elnézést kér hogy véletlenül még képben van a keze. Épp igy stilszerú válaszolom, és megmutatom neki a hátsó boritót. Látja, érti mire gondok.

A két nagy kérdés: Here Comes the Sun és The End

Estig kell várni a válasszal, a két kérdésre ami azóta izgat, hogy bejelentették a remix megjelenést.

 • Be van-e keverve a Here Comes the Sun-ban George Harrison pár éve felfedezett  gitarszolőja?
 • El vannak-e térben különitve egymástól a gitárszólók a The End-ben

Együtt a négyes

Este szépen kiteszem magamnak nézegetni a négy legfontosabb verziót.

Come Together:
– Az első indiai verzió;
– Az első angol nyomás;
– A 2009-es remaster;
– A 2019-es remix.

Az indiai 1969-nyomást, amit Nővérem vett meg amint Magyarországon megjelent, 1970 őszén. 150 forintért, fizetése 10 százalékáért, A Hungaroton importálta és volt képe árulni ezért az akkor csillagászatinak szánt összegért, Ez volt az első , és évekig még az egyetlen Beatles lemez amit itthon kapni lehetett.

Mögött az eredeti angol vágás. Ahogy a legauntentikusabb. A hátsó boritón az Apple logo rossz helyen, és a Her Majesty hiányzik a felsorolásból. Ez a legeredetibb változat, és a legjobban szól ami valaha az eredeti keverésből megjelent. Sokkal jobban mint a harmadik a sorban, az 2009-ben kiadott remaster.

És negyediknek itt a remix.

19:30 “Shoot Me'” -indul  az A oldal

Az első percek, sőt az első oldal nem tartalmaznak nagy meglepetéséket. Amint várható volt, plasztikusabban, tisztábban, nagyobb dinamikával szól minden, mint az eredeti keverésen.

 • Come Together:
  Lennon énekét térbehelyezték, és erőteljesen szólalnak meg a ritmusgitár részek. Időnként hallani olyan gitárpillanatokat, amik az eredetin elsikkadtak
 • Something
  Szinte minden változatlannak hat. Csupán a vonósokat helyezték térbe, ami persze mégjobban hozzájárul a puha, lirai hangzáshoz.
 • Maxwell’s Silver Hammer
  Észre sem venném, hogy nem az eredeti változat szól. Mindent változatlanul hagytak egypár gitárhang kivételével.  Viszont a vadonatúj lemez kattog…
 • Octopus’s Garden
  A dobot áttették a jobb oldalról a baloldalra. A gitárok kevésbé pregnánsan szólnak.
 • Oh Darling
  Előbbre tették a vokált, Paul éneke viszont kevésbé nyersen szól mint az eredetin. Pedig a hatvankilences változaton éppen a rekedt nyerseségre törekedett. A zongora is nagyobb kiemelést kapott.  A régi változat jobban tetszik.
 • I Want You
  A gitárok itt is jobban elkülönültek, Billy Preston orgonája jobban kivehető. A fehér hangot sokkal erőteljesebbé tették.  Most először lehet tisztán hallani, mit kiáltanak Lennonak a Yeah üvöltés után. Shut up! Hogy ezt ki engedi meg magának, máig nem tudni.
  Ami meglepő, hogy a szám végén a levágás kevésbé pregnánsan hat.

Holnap folyatjuk a B oldallal.

 

“Abbey Road 50 éves jubileumi remix” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Fantasztikus, hogy miket fedeztel fel ezen a lemezen! 😃
  Fantasztikus a technika haladása, hogy 50 év távlatából újra lehet szerkeszteni zenéket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.