Barta mánia

1979 elején hatalmasodott el bennem a Barta mánia. És akkor tudatosult bennem mennyire pótolhatatlanul hiányzik Barta a zenekarból, amelynek nyolc évvel korábban egyik alapitója volt.

Akkor öt éve volt hogy Barta távozott Magyarországról. Senki sem foglalkozott vele itthon. Senkit sem érdekelt.  Pontosabban: azok közül senkit, akik egykori zenekaraiban játszottak, rádió- és televiziómúsorokat szerkesztettek, popzenei újságcikkeket irtak, lemezeket adtak ki. Néhány adalék ezzel kapcsolatban:

  • Az LGT koncertprogramjában 1975 óta egyetlen Barta szerzemény sem szerepelt.
  • A Magyar Rádió műsoraiban 1974  óta nem játszott le egyetlen Barta szerzeményt sem.
  • Barta Tamás nevét a sajtóban 1976-ban irták le utóljára, egy az Ifjúsági Magazin a disszidens zenészekről megjelent rövid cikkében.
  • A Locomotiv GT, a Hungaria,  illetve Zalatnay Sarolta és Kovács Kati Barta közreműködésével készitett lemezeit évek óta nem lehetett kapni a boltokban.
  • Az 1978-ban megjelent Locomotiv GT Arananyalbumra sem Barta, sem Frenreisz számait nem tették rá. A közreműködők, igy Barta Tamás nevét nem tüntették fel a lemezboritón.
  • A Locomotiv GT tagjai közül 1984-ig utoljára Presser emlitette meg Bartát egy 1975-ben készült, és 1977-ben publikált interjúban.
  • A Hungaria együttes tagjai sem emlitettek soha Barta nevét,  sem a szinpadon, sem a sajtóban.

Válasz csaknem mindenre

A kérdeseim azokhoz akik itthon és Amerikában ismerték és szerették mindig arra irányultak, hogy megtudjam, ki volt ez az ember, és mi az amit a személyiségéből olyan egyedi módon ad át a játékában, ahogyan egyetlen zenésztől, akit valaha lemezen vagy szinpadon hallottam nem tapasztaltam.

Úgy érzem negyven év alatt mindenre választ kaptam ezzel kapcsolatban. Valamint arra, is hogy miért érezte úgy huszonhat évesen hogy az Ő helye Dél-Kaliforniában van.

Csupán egyetlen kérdés maradt és marad megválaszolatlanul. Az ami a legjobban izgatott: miért Karácsony János?