Laux József: az utolsó budapesti és az első los angeles-i találkozás


Egy Mindig magasabbra, James aláirásával, arról az estéről, amikor a Locomotiv GT tagjai, és én mint rajongó. utoljára láttam Laux Józsefet az LGT  tagjaként Budapesten.  És egy Bummm! újrakiadás Josep Laux, a  JLX Productions  munkatársának dedikációjával,  a nyolc évvel későbbi délutánról, amikor Józsit kaliforniai  producerként láttam viszont Los Angeles-ben.

Egy szignált Mindig magasabbra és egy szignált Bummm!

 1976. szeptember 14. Budapest Magyar Rádió 6-os stúdió

Egy tv-műsor hanganyagának felvétele, egy hétköznapi estén. Elsős gimnazistaként úgy kerültem oda, hogy Édesanyám, aki a műsor gyártásvezetője volt, szólt, hogy ott lesznek a Presserék.

Magammal vittem a Mindig magasabbra albumot aláriatni. Igazából csak Karácsony Jánossal, mert valamiért az abban az évben látott Locomotiv GT koncerteken Ő tette rám a legnagyobb benyomást. Karácsony akkor a szinpad motorja , az elsőszámú frontember volt.

Már jóval a felvétel kezdete előtt ott ült a stáb a 6-os előtt, Természetesen én is.  James érkezett meg elsőnek. Gulyás Guszti a felvétel vezetője azt kérdezte Tőle, mikor jönnek a többiek. James azt válaszolta: Nem tudom, nekem is ma reggel szólt csak a Pici.

James bement a studióba, és leült az odakészitett zongorához, Bátortalanul odamentem hozzá, valószinúleg mint az ötezredik rajongó, bemutatkoztam, megkértem hogy irja alá a lemezt. És feltettem Neki pár kérdést. Nem nagyon volt kedve válaszolni, úgy éreztem. A beszélgetés különben is csak pár percig tartott, mert egyszer csak megérkezett Zorán. “Szia Zori” köszöntötte James. Én pedig továbbálltam. Kicsit csodálkozva:  miért van jelen Zorán az LGT egy felvételénél? Ekkor még nem volt köztudott, csak pár hónap elteltével hozták nyilvánosságra, hogy a Presser műhely lemezt készit Vele.

Kicsivel később megérkezett Presser is. És munkához fogtak. Laux elment.

Az egészben azonban nem a fenti az érdekes, Hanem az, hogy röviddel később  Laux is megjelent. Aki nem dolgozni jött, hanem mint ahogy Guszti erről informált, elbúcsúzni, mert másnap indult Kanadába.

Laux egy számomra feltűnő félmosollyal járkált a stúdióban. Valahogy olyan érzést keltett számomra, mint akinek köze is van ahhoz ami ott történik, meg nincs is.

Előfordul hogy az ember egy szituációban regisztrálja magában ahogy valaki viselkedik, vagy valaki valamit mond, de abban a pillanatban nem tudja interpretálni, Csak a körülmények utólagos ismeretében.

Pár hónappak később már tudtam, hogy Laux nem csak egy nyaralás erejéig búcsúzott el aznap este. Lehet hogy a Rádióba menet már be is dobta Presser postaládájába azt az búcsúlevelet, aminek egy részét  az 1985-ös Ilyen a box cimú könyvben publikálták.

Több mint 30 évvel ezután az este után tudtam meg a Volt egyszer egy zenekar cimú filmből, hogy aznap este Laux, James-nek egyedül elmondta, hogy nem fog visszajönni Magyarországra.

A zenekar legrövidebb ideje ott játszó tagjának. Mint ahogy két évvel korábban Barta szintén a zenekar legrövidebb ideje ott játszó tagjának mondte el ugyanezt.

 1984. június 19.  Los Angeles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.