Rolling Stones Unzipped, Groninger Museum: it’s way more than rock ‘n roll…

… and you’d like it! Rolling Stones élmény, 3 emeleten . A lepusztult  első közös londoni lakástól a havannai diadalig.  Az is mond Neked valamit, hogy Plundered My Soul? Fontosabb Neked az Undercover mint a Beggars Banquet? Nyugodj meg, Te is komolyan leszel véve.

 A groningeni Rolling Stones kiállitás nyitóterme a zenekar tagjainak portréjával
Please allow us to introduce ourselfeves, we’re four men of wealth and taste…

Lehet, hogy az is megéri Neked, hogy közelről láthatod a fellépőruhákat, amiket fotókról és videókról, esetleg koncertekről ismersz. De lehet, hogy sokat, vagy keveset olvastál is a Rolling Stones-ról. Extrém esetben ott van a polcodon minden, az England’s Newest Hitmakers-től a Blue & Lonesome-ig. Ha igy lenne, biztosithatlak olyan kiállitást látsz, amin utólag sokat fogsz gondolkozni.  És csak akkor érzed úgy, hogy rájöttél, mit akarhattak, tudatosan, vagy nem tudatosan megmutatni, esetleg megértetni.

A dolog az első impressziókkal kezdődik, még azelőtt, hogy a magába a kiállitásba belemész.  (Igy kell fogalmazni, mert ezt a kiállitást nem megnézed, hanem az elejétől a végéig benne vagy.)

A bejáratnál, a kapu mellett egy kinagyitott fotó, az 1978 tájáról, a Some Girls album felvételének idejéről. Vagyis az 5 tagú Rolling Stones-t látod, Bill Wymannal. Egy olyan benyomás ami azt sugározza: tudjuk, hogy tisztában vagy a múltunkkal és a múltaddal, aminek részei vagyunk. Mint később kiderül, a Stones-ra is érvényes a tapasztalat, hogy zenekarok történetét a megmaradt tagok irják.

Rolling Stones kiállitás, anno 2020,  korlátozott látogatói számmal. A beengedés szigorúan a Covid szabályok szerint.

A jegykezelés és a szájmaszk felvétele után a második fotó, még mindig a folyosól két elszánt és boldog Stones rajongó portréja. A 70-es és a  80-as években készülhetett. Ismerős kép. Nem mintha magát a fotót már láttad volna, hanem mert tudod, hogy milyen érzés egy régen várt Rolling Stones koncertre, amire hónapokig készültél, a jegykezelést követően beszabadulni. Tudni. érezni,  hogy már csak félóra, óra kérdése, hogy keresztülmegy Rajtad a Start Me Up, a Brown Sugar, és a Sympathy for the Devil.

A fényképegy újabb jel, amitől elkezdheted úgy érezni, hogy ha akarod, ez a kiállitás nem pontosan zenekarról szól. Hanem arról, hogy mi volt, és mi van mi amögött ami úgy él benned hogy: Rolling Stones.

A groningeni Rolling Stones kiallitás első képe, két rajongóval
Rolling Stones exhibit Groningen – we are inside!

A történelmet a győztesek, a zenekarok történetét a megmaradt tagok irják.

A mai Stones történetnek csak a második állomása., hogy Brian Jones blues-zenekart alapit, Persze valóban előbb volt, hogy a hirdetésére jelentkező Mick Jagger és Keith Richards. az egykori iskolatársak, több év után, mint tizenéves blues rajongók találkoztak egy vasűtállomáson.

A ma Rolling  Stones néven ismert zenekar itt visszaadott története nem azzal kezdődik hogy Brian Jones blues zenekart alapit, amely majd a Rolling Stones nevet kapja.

Darryl Jones és az apró részletek

A kiállitásnak külön belsőépitészeti konstrukciót készitettek, a Covid előirások biztonsági előirásai miatt. Az igy, speciálisan erre a célra készitett előcsarnokban, mielőtt még a tényleges kiálllitásba belépsz, egy videot látsz, ami 4 percben foglalja össze a Stones történetét. Hozzáértésről és történeti tudásról tanuskodó video.

Hogy a készitők mennyire odafigyeltek a részletekre, és hogy mennyire fontos  számukra, hogy úgy érezd, komoly kiállitásról van szó, arra egy rövid, a kilencvenes évek elejéről szóló másodperc a legjobb példa.  Amiben  Bill Wyman távozásának szentelnek figyelmet szentelnek . Újságcikkek jelennek meg a képernyőkön Wyman kilépéséről, majd áttünések, és Darryl Jones-t látjuk egy rövid pillanatra. Az Ő nevét nem emlitik meg. Világos, miért, Wyman Stones tag volt, Jones alkalmazott zenész. Szubtilis utalás a kettő közötti státuszra.

Ugyanakkor abban a rövid pillanatban amikor Jones feltűnik, a videón jobbra, nagy méretben Charlie Watts-t látod, középen Jones-t és a baloldalon Jones és Keith RIchards egyik közös pillanatát.  Ez is világos miért, mert tudod, hogy Charlie Watts döntött arról hogy Jones vegye át a basszusgitárt Bill Wymantól, és Keith az aki szinpadon a leggyakrabban kezdeményez látható interakciót a reflektorfényen kivül álló basszusgitárossal. Vagyis a készitők képben vannak, és tudják, nagy az esélye, hogy Te is képben vagy.

Darryl Jones három pillanata a Rolling Stones Unzipped kiállitása bevezető videojában.
Darryl Jones, Keith és Charlie.. Egy tökéletes pillanat a kiállitásba bevezető,  a zenekar történetét összefoglaló négyperces videoból.

 

A ma, a kezdetek, és a bázis: “Charlie’s good toninght …”

Az  első három helyiség három elemmel adja vissza, mitől örök a Rolling Stones. Az első teremben egy elektromos kijelzőkészülék mutatja be, hol és hány embernek játszott a zenekar az elmúlt csaknem 60 évben.

A Rolling Stones Unzippeld kiállitás elektromos kijelzője, amely bemutatja, hány embernek, hány országban játszott eddig a zenekar.
1976 – a Black and Blue album turnéja, amiről a magyar média és Rolling Stones könyvében Hobo is beszámolt.

 

Innen továbbmenve az 1962-ben bérelt közös lepusztult Londoni lakás replikáján szörnyedhetünk el.  Jagger, Richards és Watts emlékei alapján rekonstruálták az otthont.

A Stones tagok első közös londoni otthona. A keletről jött látogatónak az a sor ugrik be, hogy “ez nem a Rolling Stones blues, ez a Kőbánya blues”. Egy pongrác úti belső ehhez képest luxuskörnyéknek tűnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.